Saturday, December 22, 2012

Contest Bersama Cik Tom dan Exabytes


CONTEST BERSAMA CIK TOM DAN EXABYTES


Salam… Harini gua nak jemput semua rakan blogger untuk join Contest Bersama Cik Tom dan Exabytes.(Click sini untuk join) Hadiah tajaan ialah domain dari exabytes dan wang tunai dari cik tom.

Hadiahnya ialah domain “xxx.com.my”+ RM20 untuk 3 pemenang. Pemenang ditentukan berdasarkan cabutan bertuah dari random.my ye.

Syarat penyertaan Contest Bersama Cik Tom dan Exabytes;

1. Buat satu artikel bertajuk “Contest Bersama Cik Tom dan Exabytes“.
2. Follow Google plus cik tom (optional)
3. Sebarang cadangan komen/ penambahbaikan bagi blog ciktom.com dari segi penulisan ataupun interface blog. (supaya cik tom dapat lakukan perubahan lebih baik 2013)
4. Adakah anda pelanggan exabytes? Jika YA, komen anda mengenai servis exabytes? Jika TIDAk, apa pendapat anda mengenai exabytes?
5. Pada akhir entry masukkan ayat ini- “Contest ini dianjurkan oleh ciktom.com dan ditaja oleh Exabytes.”

6. Tarikh tutup penyertaan pada 27/12/2012 (6 hari sahaja ya).

Ciktom - Saya rasa blog ciktom dah ok dari segi penulisan cuma nak tanya ciktom tak rasa nak tukar header baru ke kat blog ciktom tu? ( Jangan marah ) Sebab saya dah lama follow ciktom dan tengok banner tu masih tak bertukar-tukar lagi..hehe.Azam baru ciktom sempena 2013 nanti.Apa yang penting sekali blog awesome gitu.itu sahaja komen dari saya.harap menang contest ni.hehe :)

Exabytes - Tidak,tapi saya join dia punya affilates je sebab commision dia tinggi dan exabytes sentiasa promotion and discount yang hebat dan mantap.hehe.

                             
     + Contest ini dianjurkan oleh ciktom.com dan ditaja oleh Exabytes +

Thursday, December 20, 2012

Selamat Datang Advertlets ,Sayonara Nuffnang

As-Salam dan Selamat Pagi Jumaat,

Fuhh,dah lama gua tak menulis di blog yang kian usang ini.Tiba-tiba jer hati gua tergerak nak menaip di blog ni.Tujuan sebenar gua nak menulis page nie sekadar nak bagitau yang gua dah mengunakan khimat Adverlets
sebagai Ads gua kat blog ni.

http://mybloggercon.com/1027/wp-content/blogs.dir/2/files/2007/10/logo-adverlets-large.gif

Gua sebenar saja jer nak try macam mana sistem advertlets ni.Al-maklum la gua nie blogger baru kat dunia maya yang serba canggih ini.gua harap korang support la blog gua yang tak seberapa cantik dengan isi pula yang tak berfaedah ni.HEHE.

Nanti gua akan update lagi tentang Advertlets ni.gua nak share pandangan gua berkerja dibawah advertlets ni.kepada yang dah otai tu share la sedikit sebanyak ilmu yang koranga ada..Tunjuk Ajar Ku Sifuuu..HEHE

Target gua lepas ni ialah nak berkerja dengan innity plak.Harap impian ini terlaksa walaupun mengambil masa yang agak lama.so,setakat ini sajalah entry gua untuk hari ini.Konklusinya gua nak ucap selamat tinggal Nuffnang.HEHE.


http://1.bp.blogspot.com/_muxpMs8d8Uc/S596m5a04FI/AAAAAAAABrQ/0JAaVVwEod4/s400/untitledgf.JPG

Saturday, December 15, 2012

Burung Hantu dan Adobe Photoshop


As-Salam, dah lama gua tak menjenguk blog gua si burung hantu ni.gua sebenarnya sibuk duk belajar Adobe Photoshop dengan Mr.Youtube.Nak buat macam mana takde sifu lain yang ingin mengambil gua sebagai anak muridnya " Tunjuk Ajar Ku SIPUT sedut " , Katanya Jozan..HAHA.

Setakat gua dah improve sikit dalam penggunaan PS.gua dah kenal sedikit sebanyak tools yang ada dalam PS untuk membuat sesuatu Design dan juga gua dah kenal apa itu effect yang ada dalam PS.Rupa-rupanya PS ni ada macam yang boleh kita buat.Masih banyak lagi yang gua tak tahu dalam PS ni.Tapi  bak kata pepatah " Tak Kenal Maka Tak Cinta " so, kita kenalah belajar mengenali dia dulu baru la wujud perasaan cinta itu..Wakaka, dah macam entry orang nak bercinta la plak.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/16070_514627485221674_1691802460_n.jpg
Gambar 1st Draft yang gua buat
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/556330_514578121893277_702356043_n.jpg
Hanya Poster macam nie jela yang mampu

Cukup setakat ni jela post gua arini, Sekadar mengupdate entry blog gua yang kian usang ni jer.Lau tak dibiarkan lama-lama nanti berkerat pulak jadinya..Bye.

Sunday, December 2, 2012

Giveaway For Followers

Assalamualaikum (^__^)v
 
# klik banner untuk join!


Hadiah dari sponsors :
1. dari APIT - DVD TOP Secret Photoshop 1 Set x1 pemenang
                     - Review Blog x2 pemenang
2. dari AZHAFIZAH - Keychain Exclusive Azhafizah.com x5 pemenang
3. dari SHIDA'R - Calendar Exclusive Duniashida.com x5 pemenang
4. dari EMAS PUTIH - Topup RM5 x6 pemenang (celcom dan maxis)

Friday, November 16, 2012

Save Palestine

 

Cuba anda perhatikan gambar di atas ni betul-betul,cuba anda bayangkan apa perasaan diorang masa tu.Semestinya diorang merasa amat takut, sedih, letih dan bermacam-macam lagi perasaan yang timbul.Tapi dilubuk hati mereka,mereka tetap teguh perjuangankan islam.Alangkah beruntungnya kita dapat hidup di bumi yang aman ini.kita patut bersyukur dan mempertingkatkan iman kita pada Allah S.W.T .Sebagai saudara sesama Islam,gua rasa terpanggil untuk membuat post berkenaan isu palestine ini.


“….(tetapi) jika mereka meminta pertolongan kepadamu dalam urusan pembelaan agama, maka kamu wajib memberikan pertolongan kecuali terhadap kaum yang telah terikat perjanjian antara kamu dengan mereka. Dan Allah maha melihat apa yang kamu kerjakan” (Al-Anfal:72)
 

Sungguhpun gua tidak mampu berjihad seperti mana mereka berjihad tapi gua cuba untuk berjihad untuk membantu mereka sedaya yang gua mampu.Siapa lagi akan membantu untuk mereka kalau bukan kita sesama islam.Bertapa peritnya perasaan seorang budak yang masih kecil itu yang patut masanya di isi dengan
belajar dan bermain.Tapi malangnya,ia terpaksa bersembunyi daripada puluhan ribu peluru dan bom yang tidak kenal tua atau muda.

 

Sebagai saudara islam yang daif gua hanya mampu berdoa dari jauh memohon kesejahteraan dan keselamatan umat islam di palestine.Memandangkan gua punyai blog gua cuba sebarkan isu ini moga dapat diperhebakan lagi isu kekejaman rejim zionis dan golongan kuffar yang memerangi Islam dan juga memboikot sebaik mungkin barangan Yahudi.Sama-samalah kita boikot baranganYahudi yang digunakan untuk membeli keperluan untuk mereka berperang.
 
“Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil)” (Al-Baqarah:195)


      

      ” ya Allah selamatkanlah Umat Islam di Palestine dan diserata dunia…”

Thursday, November 15, 2012

Solat

 

Assalamualaikum,arini post gua special sikit sebab gua nak bercerita tentang agama iaitu Solat.Sebab gua  nak teranagkan pasal solat ialah kerana solat itu tiang agama.Tak ada tiang tak jadi la rumahnya.Sebenarnya gua bukan pandai sangat nak bercerita pasal agama tapi Solat ni dah jadi satu kewajipan untuk kita.Gua bukannya nak berceramah kat korang sebab gua bukannya ustaz mahupun alim ulamak.gua hanya insan biasa yang ingin bangkit menegakkan kebenaran islam.gua cuba perbaiki diri gua walaupun gua tahu diri gua ini tidak sempurna nabi Allah Muhammad S.A.W.

Jadi Kesempatan gua dah ada blog dan rajin nak menaip ni,gua nak berkongsi sedikit ilmu pasal solat.gua nak post pasal ciri-ciri solat sempurna.Yang pasti gua tahu semua orang islam pandai solat,tapi tidak semestinya solat kita sempurna.so,sebagai muslim gua cuba berkongsi untuk diri gua sendiri dan juga korang.
artikel ni pun gua petik dari satu forum iaitu Halaqah yang di post oleh saudari Ummi Munaliza.jom kita hayati dan pelajari.

Apa yang dimaksudkan dengan solat yang sempurna?

Iaitu solat yang dilakukan dengan memenuhi segala rukun-rukun dan sunat-sunatnya dalam keadaan tenang, khusyuk dan penuh penumpuan. ciri-ciri solat yang sempurna ialah;
1. Orang yang melakukannya meyakini bahawa solat yang dilakukannya adalah sebagaimana solat Nabi –sallallahu ‘alaihi wasallam-.
2. Setiap pergerakan di dalamnya dilakukan dengan toma’ninah (tenang, tertib, sopan dan tidak tergesa-gesa).
3. Lidah menyebut dengan elok dan fasih bacaan-bacaan di dalam solat terutamanya ayat-ayat al-Quran.
4. Bacaan-bacaan di dalam solat difahami maknanya sama ada bacaan itu berupa ayat-ayat al-Quran, zikir atau doa kerana memahami makna membawa kepada penghayatan terhadap apa yang dibaca itu.
5. Hati dalam keadaan khusyuk dan memberi penumpuan kepada solat iaitu tidak lalai atau alpa.

Apa hukum mengetahui kaifiyat solat Nabi –sallallahu ‘alaihi wasallam-? Bagaimana caranya?


Hukumnya adalah wajib kerana Nabi –sallallahu ‘alaihi wasallam- bersabda (dalam bentuk perintah); “Kerjakanlah solat sama sebagaimana kamu melihat aku mengerjakan solat”. (Riwayat Imam al-Bukhari dari Malik bin al-Huwairith –radhiyallahu ‘anhu-)

Untuk mengetahui kaifiyat solat Nabi, caranya ialah melalui riwayat-riwayat yang soheh dari para sahabat yang menceritakan bagaimana Nabi mengerjakan solat bermula dari niat dan takbiratul-ihram hinggalah kepada memberi salam.

Apa persediaan yang perlu dilakukan sebelum menunaikan solat?

1. Bersih dari hadas dan najis.
2. Memakai pakaian menutup aurat
3. Memastikan telah masuk waktu jika solat yang hendak dikerjakan itu solat fardhu atau solat sunat yang berwaktu seperti dhuha atau sebagainya.
4. Memastikan arah qiblat.
5. Persediaan batiniyah; iaitu melapangkan hati dan akal fikiran dari segala urusan dunia dan memberi tumpuan kepada solat sahaja.

Apa akibatnya jika solat tidak dilakukan dengan sempurna?

Menyebabkan solat tidak sah jika yang tidak disempurnakan itu adalah perkara rukun dan hilang pahala jika yang tidak disempurnakan itu perkara sunat. Di dalam sebuah hadis, Abu Hurairah –radhiyallahu ‘anhu- menceritakan; “Suatu hari Nabi –sallallahu ‘alaihi wasallam- berada di dalam masjid. Masuk seorang lelaki, lalu mengerjakan solat. Kemudian ia datang kepada baginda dan memberi salam. Setelah menjawab salamnya, baginda berkata kepadanya; ‘Ulangi semula solat kamu. Sesungguhnya kamu belum mengerjakan solat’…” (Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim). Hadis ini menunjukkan kepada kita bahawa solat yang dilakukan tanpa memenuhi rukun-rukunnya sama seperti tidak melakukannya, kerana itu disuruh oleh Nabi supaya mengulanginya semula.

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah


Assalamualaikum,semperna Maal hijrah 1434H ni gua rasa nak buat post pasal Maal Hijrah.Sedikit perkongsian pasal untuk korang semua.


Maal bermaksud "bersama".

Maal Hijrah, membawa maksud "bersama berhijrah" atau "bersama hayati Hijrah".

HIJRAH haruslah difahami sebagai berpindah dari suatu keadaan tidak baik kepada keadaan yang lebih baik.

Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi.

Jadi,gua berazam ingin memulakan hidup yang baru.Apa yang kotor yang penah gua lakukan dulu gua jadikan ia satu tauladan dan apa yang baik gua cuba pertingkatkan.Hidup kalau tak ada matlamat susah jugak.sebab kita akan sentiasa terpesong dan mencari-cari apa tujuan hidup.gua harap gua akan tabah menempuhi perubahan ini dengan sepenuh hati.

Di awal tahun baru hijrah,
Ku sujud menghambakan diri pada-Mu,
Hati terus merintih mengenangkan dosa lalu,
Kotornya diri dengan maksiat dan noda,

Lemahnya jiwa berdepan dengan dunia,
Lalainya diri dari mengingati-Nya,
Astaghfirullahal 'adzim....
Banyaknya kekurangan diri,
Ampuni hamba-Mu ini Ya Allah.

Tuesday, November 13, 2012

Kerja vs Belajar



Assalamuaikum..Arini tajuk post gua ialah Kerja vs Belajar.Sebab apa gua nak bincangkan pasal benda ni kerana gua rasa dah tiba masanya gua tentukan hala tuju gua dan masa hadapan gua nanti.Sebenarnya, gua konfius dalam menilai dua benda yang berbeza ni.Persoalannya disini ialah adakah gua perlu sambung pengajian gua ke peringkat Ijazah atau gua hanya berhenti setakat Diploma dan memulakan hidup di alam perkerjaan?

BELAJAR

 
Pada mulanya gua teringin juga sambung pengajian gua bersama sahabat-sahabat gua yang lain.Tapi,alangkah malangnya gua sudah terlebih over dan lalai dalam pelajaran gua menyebabkan gua tidak dapat fokus dalam setiap pelajaran sehingga tamat pengajian gua di peringkat diploma.Walaubagaimanapun,Alhamdulillah gua sempat juga menghabiskan perjuangan itu,Thank You Allah.Tapi,perkara yang merunsingkan gua ialah adakah gua dapat teruskan pelajaran gua dengan hanya berbekalkan semangat yang kecil ini.gua sudah cuba sedaya yang mungkin untuk berubah,tapi gua tak mampu mengubahnya.

Setiap orang mesti mempunyai cita-cita tersendiri begitu juga gua.Cita-cita itu tidak akan jatuh bergolek di depan mata kalau kita sendiri tidak tentukannya.Akan tetapi,cita-cita yang kita inginkan itu mungkin juga tidak akan membahagiakan kita dan kita juga perlu menilai kemampuan kita dalam menentukan cita-cita kita.
Sebagai contoh cita-cita gua ingin menjadi seorang  Art&Designer tapi gua tidak mempunyai bakat dalam bidang seni tersebut.tapi tidak mustahil kalau kita berusaha.

Bagi gua tidak mustahil untuk sambung pengajian walaupun sudah berkerjaya.Mungkin dengan berkerjaya boleh mematangkan gua dalam berfikir.Banyak alternatif lain yang gua boleh teruskan pelajaran gua.Misalnya,gua mengambil Pengajian Jarak Jauh ( PJJ) dan juga mengambil kursus-kursus jangka pendek.Bak kata pepatah, "Hendak seribu daya,tak hendak seribu dalih".

Kerja
 

Cerita pasal kerja pun memeningkan otak gua ni jugak.Sebut pasal kerja semua orang dah tahu sebab apa nak bekerja.Kalau tak pasal duit semua orang duduk goyang kaki jer dekat rumah.Perkara yang selalu bermain difikiran gua ini ialah gua nak berkerja apa? Memang la kerja berlambak jer dekat luar sana,tapi kerja apa yang sesuai dengan kelayakan gua dan menjamin masa depan gua.

Apakah gua patut berkerja di bidang swasta ataupun berkerja sebagai  badan kerajaan.
Tapi kerja apa? Takkan gua nak jadi Askar kot.Awal-awal lagi gua rasa dah kena reject.HAHA.Zaman sekarang ni tak boleh memilih sangat kerja.Sebab peluang perkerjaan dah semakin kurang melainkan korang mempunyai kelulusan yang terbaik untuk meletekkan korang dalam kerja tersebut.Persaingan kian rancak sekarang ni untuk mendapatkan kerja.Graduasi hari ini berapa banyak yang menggangur kat luar sana yang masih mencari kerja.

Tapi gua ada terfikir untuk menceburi dalam bidang perniagaan.Orang kata,buat bisnes cepat kata itu pun kalau kena caranya.Sabda Nabi s.a.w., "Sembilan per sepuluh rezeki adalah daripada perniagaan. Manakala hanya satu per sepuluh sahaja rezeki daripada makan gaji."...Sebab itulah, orang berniaga hidupnya berkat jika dia pandai mengurus dunia perniagaannya.

Jadi kesimpulannya,gua perlukan pandangan dan pendapat dari sahabat-sahabat sekalian.Gua sudah kebuntuan idea dah ni.Mungkin korang boleh share pengalaman dan pandagan korang dekat gua sebagai satu panduan.Sekian 



Monday, November 12, 2012

Kahwin

Ringkas dan Padat tajuk post gua arini..gua nk cerita pasal KAHWIN..macam menarik jer kalau sebut pasal kahwin,betul x?.Sape tak kahwin ooiii..HeHe.Walaupun umur gua masih muda,tapi gua dah layak untuk mengundi,jadi gua rasa gua patut dan layak nak bercerita pasal kahwin dan berangan-angan nak kahwin.

Rasulullah s.a.w bersabda: “Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya.” – (H.R. Tirmidzi)

Bagi gua kahwin ni susah,sebab gua rasa nak kahwin banyak dugaannya dan perlukan kesabaran yang tinggi dan strategi yang betul ( macam nak pergi berperang plak nak kena ada strategi..bhahaha ).betol apa?ingat kahwin ni macam pondok-pondok ke.Banyak yang perlu kita pikir untuk merealisasikan impian nak kahwin tu..contohnya :

1.Kita kena ada kewangan yang kukuh untuk menyara hidup suami isteri dan duit untuk majlis kahwin.Kalau ada orang nak sponsor lain laa..hehe.

                              

Makk oiii, RM15,500 bajet nak kahwin.tu baru yang biasa-biasa lagi..belum nak kahwin dengan anak bangsawan ngan artis lagi..kena plak calon isteri tu lepasan Master / PhD..paling kurang RM15K wang hantaran ( nie dah kira harga diskaun kad pelajar dah nie..bhahaha ).kalau gua guna duit ni nak buat HAJI pun dah lepas gua rasa..Dalam islam yang paling penting masa akad nikah tue jer.,Walimatul Urus sunnah.Tapi orang kita zaman sekarang tak dapat membezakan antara sunnah dan adat.

Berdasarkan hadith ini, Rasulullah telah memerintahkan ‘Abdurrahman bin ‘Auf supaya mengadakan walimah. Walaupun begitu, walimah tidaklah semestinya dilakukan dengan seekor kambing tetapi ia dilakukan bersesuaian dengan kemampuan suami. Ini adalah kerana Nabi s.a.w sendiri pernah melaksanakan walimah untuk Shafiyah dengan menyediakan campuran kurma tanpa biji yang dicampur dengan keju dan tepung di atas sumbangan para sahabat yang hadir. (Rujuk Hadith Riwayat al-Bukhari, no. 2048).


2.Kita perlu persiapkan rohani dan jasmani kita untuk menjadi seorang suami yang cemerlang,gemilang dan terbilang gituu..bhahaha.

Ramai lelaki tidak berfikir panjang dan bersedia bersungguh-sungguh untuk bernikah sebaliknya membiarkan diri mereka dikuasai oleh nafsu dan kehendak yang meluap-luap untuk segera menikmati keseronokan alam rumahtangga dan menjalani kehidupan baru sebagai suami isteri. Perbuatan ini selalu membawa penyesalan dan penderitaan yang berpanjangan baik kepada diri sendiri dan kepada orang lain. Membina rumah dari kayu dan papan pun boleh membawa bahaya dan musibah jika ianya tidak kukuh, kurang persediaan dan salah perancangan inikan pula jika membina sebuah kehidupan yang menampung pelbagai nyawa, hati dan perasaan tanpa persediaan, kemahiran dan pengetahuan yang mencukupi. 


Bukan sahaja bahaya, bahkan derita, sengsara dan juga iman kerap kali menjadi mangsa dan dikorbankan oleh nafsu dan hasutan syaitan yang gemar mempermainkan pasangan-pasangan muda sehingga terjadi perceraian atau pergaduhan tanpa henti dan kehidupan masing-masing penuh dengan duka serta masa depan yang suram. 

Perkahwinan ialah antara ibadah yang paling disukai oleh iblis dan syaitan untuk dirosakkan kerana kesannya bukan sahaja kepada individu terbabit bahkan mampu menjadi krisis yang besar dan mengundang pelbagai dosa sampingan yang lain seperti permusuhan, perebutan hak, fitnah dan sebagainya. 

Imam Muslim rahimahullah meriwayatkan sebuah hadis daripada Jabir ra yang menyebutkan bahawa Rasulullah salallahualaihiwasalam pernah bersabda yang bermaksud :“Sesungguhnya iblis meletakkan singgahsananya di atas lautan. Kemudian dia mengirimkan bala tenteranya untuk menghasut manusia melakukan kejahatan. Orang bawahan yang paling hampir kedudukannya dengan iblis adalah yang menimbulkan fitnah paling besar kepada manusia. Seorang daripada mereka datang dan berkata, ‘Aku telah melakukan ini dan itu.’ Lalu Iblis pun menjawab : ‘Engkau belum melakukan apa-apa lagi yang besar.” Nabi sallallahualaihi wasallam melanjutkan, “Lalu datanglah seorang daripada mereka dan berkata, “Aku telah mengikuti manusia sehingga aku tidak meninggalkan mereka melainkan dalam keadaan aku telah berhasil memisahkan seorang suami dan isterinya.’’ Lalu iblis pun memanggilnya agar dia dekat dengan Iblis dan berkata, “Sebaik-baik fitnah adalah usaha yang telah engkau lakukan.” (Hadis Sahih riwayat Muslim).

Cukuplah setakat ini saja mampu gua kongsikan..gua bukan nyer journalist mahupun pakar motivasi.just,berkongsi pendapat kerdil gua nie jer.Walaubagaimanapun,gua tetap nak kahwin..insyaAllah suatu hari nanti,moga gua mampu tempuhi ujian ini dengan jayanya.Assalamualaikum.




Sunday, November 11, 2012

Aku dan Politik

Assalamualaikum..

Post kali ni gua xnak cerita panjang pasal tajuk,tengok tajuk pun korang da tahu gua nak story pasal ape? tapi gua xpandai sangat nak explain pasal POLITIK jadi gua ada terbaca satu artikel yang ditulis oleh brader Saifuddin..baca punya baca gua rasa tertarik dan menarik.

              

brader tu kata yang iklim politik dekat negara kita kelihatan semakin adversarial (bertentangan) sehingga bermusuh-musuhan antara satu sama lain. Ia bukan sahaja berlaku di antara dua pihak yang berlawanan, malahan turut berlaku di peringkat dalaman, iaitu sesama sendiri.

katanya lagi,fenomena adversarial ini muncul dalam beberapa bentuk. Antaranya ialah serangan yang keterlaluan terhadap pihak lain. Kritikan dan bidasan terhadap pihak lain adalah adat demokrasi. Tetapi, kalau ia keterlaluan sehingga mengajak orang lain membenci pihak lain, maka, ia tidak sihat. Apa lagi kalau ia melibatkan serangan peribadi dan mengaibkan orang lain. 

Sifat adversarial menyebabkan ada yang tidak berlaku adil terhadap pihak lain. Contohnya, pihak lain itu pertubuhan yang berdaftar atau program yang tidak perlu didaftarkan. Tetapi, ia dituduh sebagai pertubuhan haram. Sesiapa sahaja yang dianggap menyokong pihak lain itu, maka, ia juga dituduh sama seperti pihak yang diharamkannya itu.

Adversarial juga menyebabkan ada yang melupakan pertimbangan ilmu dan akal. Contohnya, kalau ada pihak lain yang berbeza pendapat dengannya, maka, pihak itu dilabel menentangnya. Kalau ada yang membicarakan sesuatu idea yang kebetulannya turut dibicarakan pihak lain, maka, ia dituduh menyokong pihak lain atau musuh dalam selimut.

                

Terdapat pula yang terlalu partisan, iaitu dalam apa jua keadaan, sesuatu pihak akan menyatakan dirinya betul dan pihak lawannya salah, walaupun fakta atau realiti menyatakan sebaliknya. Ia menimbulkan keadaan yang membenarkan yang salah, atau menyalahkan yang benar, semata-mata kerana sifat partisannya.

Ini sebahagian daripada gejala politik fitnah. Fitnah memporak-perandakan semua. Ia tidak berintegriti, malahan kotor. Dalam konteks membangunkan politik baru, iaitu politik yang lebih sihat dan segar, maka, kita perlu menganjurkan politik hikmah sebagai alternatif yang positif kepada politik fitnah yang negatif.

              

Politik hikmah adalah politik di mana kearifan ilmu dan kebijaksanaan digunakan dalam berpolitik. Maknanya, politik hikmah menjadi panduan dalam urusan politik. Ia menolak politik yang adversarial dan terlalu partisan.

Sebaliknya, ia berpandu kepada prinsip-prinsip seperti: budaya ilmu; janganlah kebencian terhadap sesuatu pihak menyebabkan berlaku zalim terhadapnya; bersangka baik terhadap orang lain; dan bahawa perbezaan pendapat itu satu rahmat.   

Politik fitnah sudah lama bertapak. Contohnya ialah pendekatan yang digunakan musuh-musuh Rasulullah terhadapnya. Gagasan tauhid yang didakwah oleh Baginda didakyah oleh musuhnya sebagai ajaran sesat.


              

Tetapi, Rasulullah tidak menggunakan pendekatan yang sama, iaitu politik fitnah, untuk membalas serangan musuh. Sebaliknya, Baginda menggunakan politik hikmah, iaitu menyeru semua, termasuk musuh, dengan kebijaksanaan, dengan pengajaran dan contoh yang baik, serta dengan perdebatan dan hujah-hujah yang lebih baik.

Kejayaan pendekatan Baginda terbentang di hadapan kita. Betapa Islam tersebar luas dan dianuti dengan mendalam.

Rasulullah panglima perang yang hebat. Tetapi, selepas memenangi sebuah peperangan, Baginda pernah menangis kerana menginsafi bahawa umat Baginda akan berhadapan dengan perang yang lebih besar, iaitu melawan hawa nafsu. Politik fitnah ialah politik yang dikalahkan hawa nafsu. 

Jadi kesimpulannya disini yang gua dapat kata ialah gua xberani nak cakap banyak pasal agama and politik nie..nanti pasal-pasal gua kena sebat dalam blog gua sendiri..korang ada otak korang pikir la sendiri mana yang patut..Sekian.

Source : Saifuddin
 

Slot Tak kenal Maka Tak Cinta

http://wanmus.com/wp-content/uploads/2011/08/burung-hantu.jpg

Burung hantu merupakan spesies burung pemangsa yang aktif pada waktu malam (nokturnal) dan mempunyai bentuk muka yang berbeza dengan burung biasa. Muka burung hantu berbentuk rata seperti muka manusia dengan kedua belah matanya menghadap ke hadapan.

Burung hantu mempunyai paruh bengkok ke bawah yang tajam, dan mempunyai bulu jambul yang lembut. Kedua-dua jantina kelihatan serupa, walaupun burung hantu betina biasanya 25% lebih besar berbanding burung hantu jantan.

Mata burung hantu dapat melihat dengan baik dalam cahaya yang kurang. Burung ini juga dapat memusingkankan kepalanya 135 darjah ke kedua-dua belah, memberikannya bidang penglihatan yang bagus. Bagaimanapun, burung ini mengalami rabun dekat, ia tidak dapt melihat dengan jelas apa-apa yang berada betul-betul di hadapannya.

Tapi sebenar bukan pasal burung hantu yang gua ( Bahasa budak moden a.k.a AKU ) nak ceritakan,tapi pasal gua yang suka berjaga malam nie ( Overnite)..Dah rasa macam Burung Hantu plak duk b'jaga malam sampai pagi..so,tercipta la satu idea untuk menghasilkan sebuah Blog yang bertajuk Si Burung Hantu nie..Nak kata minat m'ngarang blog xjugak,tapi gua dah rasa terlampau bosan sangat untun menghadap abg FACEBOOK dengan kak TWITTER ..jadi gua cari alternatif lain untuk gua lepaskan bosan gua ni daripada gua buat benda-benda yang x senonoh dengan mencipta blog nie..hoorreeyyyy!!

Tapi,gua tak tahu nk tulis apa dalam blog nie.xkan gua nk luahan perasaan dalam blog kot..tak ke orang kata gua nie MAT JIWANG ( boooo,sama dia,booo sekali lagi..bhahaha ). arggghhhh,gua cerita jela apa yang gua rasa nak cerita dalam nie..janji gua bahagia dan yang penting sekali gua rasa gua ROCKKKK!!! Assalamualaikum.